Een filmpje voor de SODA? Fluitje van een cent!
Leuk! Een wedstrijd waarbij je met je Open Data toepassing kans maakt op een mooie prijs. Toevallig heb jij net zo’n toepassing gemaakt. Enthousiast surf je naar de SODA website om mee te doen en daar zie je dat je ook een filmpje moet insturen. Ai. Hoe pak je dat nou weer aan?
Een filmpje maken is makkelijker dan je denkt. En omdat we niet willen dat potentiële SODA winnaars zich laten afschrikken door het maken van een filmpje, hebben we hieronder wat tips voor je.
Je hoeft niet zelf in beeld
Heb jij niet zo’n zin om jouw Open Data toepassing voor de camera aan te prijzen. Geen probleem: film dan gewoon de Open Data toepassing. Verschillende programma’s helpen je om – vaak gratis – je eigen beeldscherm op te nemen of een eigen animatie te maken. Met een simpele zoekactie op het internet kom je bijvoorbeeld deze ‘hulpjes’ tegen:
- Jing is geschikt voor het opnemen van je beeldscherm als filmpje. Ook biedt Jing mogelijkheden om tekst, grafische elementen en geluid toe te voegen.
- CamStudio is een opensource programma om beeld en geluid van je computer op te nemen.
- Explee biedt de mogelijkheid om animaties te maken en je verhaal kort, bondig en aantrekkelijk te vertellen.
- CaptureFox is een add-on voor Firefox. Deze add-on neemt je scherm en je stem op, mits je natuurlijk een microfoon gebruikt.
- Wink is speciaal bedoeld voor handleidingen en biedt veel extra mogelijkheden om uitleg te geven.
Filmen met je smartphone
Wil je wel in beeld? Met je smartphone maak je gemakkelijk goede video’s. Ook van jezelf. Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten als je filmt met je smartphone. Allereerst, film altijd horizontaal! Anders krijg je van die zwarte balken aan de zijkant zodra je de video op een computer of YouTube afspeelt.
Wil je een korte pitch geven voor de camera? Zorg dan dat je de camera op een ‘steady’ manier naar jezelf richt. Dat kan met een statief, selfiestick of gewoon door hem stevig op een kastje of tafel te plaatsen. Vervolgens is het aan jou om de kijker met een enthousiast verhaal te vertellen waarom jouw toepassing moet winnen.
Een iets minder voor de hand liggende tip is dat het beter is om je telefoon in vliegtuigmodus te zetten als je filmt. De geluiden van inkomende berichtjes in je filmpje klinken natuurlijk niet zo professioneel.
Benieuwd naar andere filmptips? Lees dan bijvoorbeeld deze blog op frankwatching.nl.
Bewerken van video
Ben je een echte perfectionist en wil je jouw filmpje nog wat finetunen, een andere indeling geven, korter maken, van muziek voorzien, etc.? Met simpele apps kun je jouw video gemakkelijk ‘editen’, bijvoorbeeld met iMovie of Magisto.
Schakel de hulp van je netwerk in
Je hebt vast iemand in jouw omgeving die jou kan helpen met het maken van een filmpje. Dus verspreid je hulpvraag (“help, ik maak kans op de Stuiveling Open Data Award, maar hoe maak ik een filmpje?”) via jouw social media kanalen en behulpzame vrijwilligers melden zich gegarandeerd. Natuurlijk geef je ze wel een gepaste beloning als je de SODA in de wacht sleept!
Klaar om je video in te zenden?
We hopen dat deze tips je op weg helpen en kijken uit naar jouw video! Je hebt nog tot en met 15 september de tijd om jouw Open Data toepassing en video in te zenden op soda2017.nl.