SODA van start!

De overheid stelt zoveel mogelijk eigen data vrij beschikbaar. Om de inspanningen van overheidsorganisaties en hergebruikers van deze open data zichtbaar te maken en te belonen, wordt vanaf dit jaar de Stuiveling Open Data Award (SODA) uitgereikt. Vanaf vandaag is de wedstrijd van de Stuiveling Open Data Award (SODA) van start!

Over de award

In het bijzonder is de award, ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, bedoeld om te laten zien wat er mogelijk is met open data en om het gebruik van open data aan te moedigen en in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken.

Dat maakt De SODA voor minister Plasterk meer dan alleen maar een wedstrijd. “Deze award onderstreept het belang dat ik hecht aan open data en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen in bijvoorbeeld onderwijs, zorg of openbaar bestuur. Door open data op een positieve manier zichtbaar te maken en op verschillende momenten aandacht te geven door middel van deze prijs, stimuleren we het gebruik ervan en versterken we het open data beleid.”

Doe mee aan SODA

Van 28 september tot en met 8 november kunnen deelnemers meedoen aan de SODA wedstrijd via het deelnameformulier op www.soda2016.nl. De wedstrijd staat open voor iedereen die een toepassing heeft gemaakt waarbij open data van publieke organisaties gebruikt wordt, zoals een website, app of visualisatie. De beste inzendingen presenteren zich vervolgens op 12 december 2016 tijdens de awardbijeenkomst op het Hoe Open? Festival. De winnaar van de SODA ontvangt een geldbedrag van €20.000 voor de verdere investering in en doorontwikkeling van de toepassing.

De jury?

De jury voor de Stuiveling Open Data Award bestaat uit Arno Visser (Algemene Rekenkamer), Chris Sigaloff (Kennisland), Marianne Linde (Geodan) en Erik Huizer (SURFnet).

Over SODA

De prijs is vernoemd naar Saskia J. Stuiveling, tot medio 2015 president van de Algemene Rekenkamer, die deze award bij haar afscheid van het kabinet kreeg. Ze is uitgesproken voorstander van open data en vindt het belangrijk dat wie dat wil, zelf met overheidsdata aan de slag kan: “Ik spreek liever over de SODA, dan over de Stuiveling Open Data Award. Het gaat niet om mij, maar om het onderwerp open data, dat ontzettend belangrijk en kansrijk is. Ik hoop dan ook dat de wedstrijd een bron van sprankelende ideeën zal zijn.”