In memoriam: Saskia J. Stuiveling, warm pleitbezorger van open data

Tot ons verdriet hoorden we dat Saskia J. Stuiveling, voormalig president van de Algemene Rekenkamer, afgelopen donderdag onverwacht is overleden. Saskia was warm pleitbezorger van open data en naamgever van de Stuiveling Open Data Award (SODA). Op 12 december 2016 reikte minister Plasterk de eerste SODA uit in haar bijzijn. Saskia is 71 jaar geworden.

Saskia J. Stuiveling

Scherp, kritisch en gedreven

We zullen Saskia ontzettend missen bij de volgende edities van de SODA. Saskia was nauw betrokken bij de award en toonde zich daarbij scherp, kritisch en gedreven. Nooit bang voor frictie, maar altijd constructief.

SODA

Over één ding was zij heel duidelijk, het ging niet om haar, maar om aandacht voor open data: “Ik spreek liever over de SODA, dan over de Stuiveling Open Data Award. Het gaat niet om mij, maar om het onderwerp open data, dat ontzettend belangrijk en kansrijk is. Ik hoop dan ook dat de award een bron van sprankelende ideeën zal zijn.”

Haar betrokkenheid kwam ook sterk naar voren op de dag van de uitreiking, waar zij bij het bekijken van de open data-toepassingen alle finalisten haar onverdeelde aandacht gaf.

soda uitreiking
Saskia J. Stuiveling bij de uitreiking van de eerste SODA op 12 december 2016

“Open data moet een huishoudwoord worden”

De jury en organisatie van de SODA zetten het werk onverminderd voort om de doelen die Saskia voor ogen had te bereiken. Tijdens het laatste juryoverleg van 5 april jongstleden, waar Saskia vanuit een adviserende rol aanwezig was, schetste zij deze doelen als volgt: “Open data moet een huishoudwoord worden. Een positief begrip, ontdaan van mystiek. Weg van de angst en de vermeende bedreigingen van privacy en staatsgeheimen, naar publieke organisaties die juist zelf ook gebruik maken van data.”

Wij wensen de familie van Saskia veel sterkte met dit grote verlies.

De jury en organisatie van de Stuiveling Open Data Award