SODA2017 bijna van start

Nog heel even geduld en dan kun je jouw open data toepassing insturen als kanshebber voor de Stuiveling Open Data Award, oftewel voor SODA2017! Op 9 juni wordt tijdens de Accountability Hack in de Tweede Kamer het startsein gegeven voor de tweede editie van deze felbegeerde open data award.

SODA

Het verdrietige nieuws is dat deze editie zonder Saskia J. Stuiveling, voormalig president van de Algemene Rekenkamer, van start gaat. Zij overleed geheel onverwacht op 20 april. Saskia was warm pleitbezorger van open data, de Stuiveling Open Data Award (SODA) die ze bij haar afscheid van het kabinet kreeg, is naar haar vernoemd. Ze vond het belangrijk dat wie dat wil, zelf met overheidsdata aan de slag kan. De jury en organisatie van de SODA zetten het werk onverminderd voort om de doelen die Saskia voor ogen had te bereiken.

Waarom SODA?

Het kabinet stimuleert het gebruik van open data. De award onderstreept dit en legt de nadruk op de maatschappelijke en democratische waarde van open data. De overheid stelt zoveel mogelijk eigen data vrij beschikbaar. Als mensen de informatie eenvoudig kunnen hergebruiken, kunnen ze nuttige nieuwe toepassingen ontwikkelen.

Saskia J. Stuiveling

“Ik spreek liever over de SODA, dan over de Stuiveling Open Data Award. Het gaat niet om mij, maar om het onderwerp open data, dat ontzettend belangrijk en kansrijk is."

Winnaar SODA2016

Vorig jaar was Bleeve de grote winaar van de allereerste Stuiveling Open Data Award en een bedrag van 20.000 euro. De HuisScan van Bleeve geeft woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning, op basis van open data. Los van de voordelen die een duurzame woning biedt voor het individu heeft dit ook een positieve maatschappelijke impact.

Minister Plasterk (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) overhandigde op 12 december - in het bijzijn van Saskia J. Stuiveling en de juryleden - de Stuiveling Open Data Award aan Bleeve. “Ongemerkt gebruiken we met elkaar meer open data dan we ons realiseren. De manier waarop er via deze toepassing gebruik van wordt gemaakt laat zien wat er mogelijk is op dit gebied. De grote en diverse reikwijdte van alle 54 inzendingen onderstreept dat nog eens”, aldus minister Plasterk.

V.l.n.r. Juryvoorzitter Erik Huizer (SURFnet) winnaars Paul Geurts van Kessel en Lieke Vossen (Bleeve), minister Ronald Plasterk (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Beeld: Sebastiaan ter Burg
Bleeve wint allereerste Stuiveling Open Data Award

Accountability Hack & start SODA

De tweede editie van de SODA gaat officieel van start tijdens Accountability Hack op 9 juni. De Algemene Rekenkamer, Open State Foundation en Tweede Kamer der Staten-Generaal organiseren samen de tweede editie van Accountability Hack in het gebouw van de Tweede Kamer. Tijdens deze hackathon is de uitdaging voor ontwikkelaars van apps om met gebruik van open data geldstromen en prestaties van de overheid op nieuwe en innovatieve manieren in beeld te brengen. Kortom, een uitstekende gelegenheid om de SODA wedstrijd van start te laten gaan. Kom je ook? Meld je dan nu aan!

Accountability Hack is een initiatief van de Algemene Rekenkamer samen met het CBS en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Financiën en Infrastructuur en Milieu. De Tweede Kamer is gastvrouw. De hackathon wordt georganiseerd in samenwerking met Open State Foundation.

De Stuiveling Open Data Award wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (onderdeel van ICTU), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.