Spannende ontknoping SODA2017

Op donderdag 16 november presenteerden vijf SODA2017 finalisten zich tijdens het Jaarcongres ECP in de Fokker Terminal in Den Haag. Op het hoofdpodium nam de Consumentenbond de Stuiveling Open Data Award (SODA) in ontvangst tijdens de feestelijke afsluiting van het congres. In dit sfeerverslag blikken we terug op een bruisende en spannende middag.

Meet & greet

Zes finalisten werden uitgenodigd voor de finalemiddag bij het Jaarcongres ECP. Doordat één van de finalisten niet aanwezig kon zijn, presenteerderden 'maar' vijf finalisten zich tijdens het congres. "Dit vergroot natuurlijk wel onze winkans," aldus een van de finalisten. De finalemiddag begon voor de vijf finalisten met een demo-ronde. Bezoekers maakten tijdens deze meet & greet kennis met de finalisten én met hun toepassingen.

Wie wint SODA2017?

Voor alle bezoekers van het Jaarcongres ECP die meer te weten wilden komen over wat er zoal mogelijk is met open data voor toepassingen op het gebied van zorg, vervoer en geo, was er ook de sessie 'Wie wint SODA2017?' Tijdens deze sessie werden de SODA finalisten uitgedaagd om in slechts vijf minuten hun open data toepassing te pitchen.

En de winnaar is... De Consumentenbond!

De bruisende middag werd afgesloten met een knallende uitreiking van SODA2017 op het hoofdpodium van het Jaarcongres ECP. Paul Geurts van Kessel, winnaar van vorig jaar, mocht dit jaar de award overhandigen. Daarmee is volgens Arno Visser (juryvoorzitter) "de traditie ingezet dat de winnaars het stokje doorgeven. Op deze manier staan zij  twee keer op het podium en draait het echt om de deelnemers en hun ideeën.”

De Consumentenbond nam vol blijdschap de Stuiveling Open Data Award en de bijbehorende €20.000 voor doorontwikkeling van de toepassing ‘Wat kost mijn zorg?' in ontvangst. Deze winnende toepassing stelt burgers in staat zinvolle vragen te stellen, en betere keuzes te maken. Het onderstreept daarmee dat het beschikbaar stellen van open data nieuwe, nuttige toepassingen mogelijk maakt.