Terugblik op een bruisend SODA2018

Op donderdag 4 oktober presenteerden zeven SODA2018 finalisten hun inzendingen aan jury en publiek in Hotel New York in Rotterdam. Na een wilde rit in de watertaxi werd vervolgens in de Marmeren Hal van de RDM Onderzeebootloods de prijs overhandigd door staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops tijdens de Innovation Expo. In dit sfeerverslag blikken we terug op een bruisende en spannende dag.

Beeld: Sebastiaan ter Burg
Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer opende de dag

Alle informatie die de overheid heeft, is van de mensen

De dag begon in de bibliotheek van Hotel New York waar juryleden, genodigden en enthousiastelingen zich verzamelden om de presentaties van de zeven finalisten te aanschouwen. Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, opende met een gevleugelde uitspraak van Saskia J. Stuiveling: “Alle informatie die de overheid heeft, is van de mensen. Zij moeten er zelf mee aan de slag kunnen”. Dat er mooie toepassingen ontstaan als die mogelijkheid er is, blijkt ook dit jaar weer uit de inzendingen voor de SODA.

Divers en relevant

Vol enthousiasme presenteerden de finalisten hun toepassingen. Van de TomTom voor het water, Waterkaart Nederland, tot toepassingen waarmee je lokale besluitvorming beter kunt volgen. En kritische toepassingen als Gegevensopstraat.nl en Onbegluurd, de inzendingen waren ook dit jaar weer divers en maatschappelijk relevant. Onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Paul Suijkerbuijk van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid was er volop ruimte voor vragen vanuit het publiek. Na afloop van de presentaties en de lunch vertrok het gezelschap met hoge snelheid per Rotterdamse watertaxi naar de RDM Onderzeebootloods.

Beeld: Sebastiaan ter Burg
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops

Terecht prioriteit

In de Marmeren Hal van de RDM Onderzeebootloods werd de spanning nog verder opgevoerd. Na een interview met Ramona de Jong van de Consumentenbond (winnaar van SODA2017) door de dagvoorzitter, hield staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een toespraak. Hij onderstreepte het belang van het beschikbaar stellen van open data door de overheid en gaf aan onder de indruk te zijn van de finalisten. Ook gaf hij aan dat de term open data voor het eerst voorkomt in het huidige regeerakkoord. Het heeft terecht prioriteit, geeft hij aan. "Het kabinet maakt werk van open data en stelt zoveel mogelijk data vrij beschikbaar, uiteraard met inachtneming van andere belangrijke publieke waarden als privacy."

Beeld: Sebastiaan ter Burg
Van links naar rechts: de winnaars van SODA2018, winnaar van SODA2017 Ramona de Jong (Consumentenbond) en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops.

PoliFLW wint SODA2018

De Open State Foundation ontving de Stuiveling Open Data Award (SODA) en de bijbehorende €20.000 voor de toepassing PoliFLW. Staatssecretaris Raymond Knops overhandigde de award tijdens de Innovation Expo in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam. PoliFLW maakt via één platform lokaal politiek nieuws toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data. De potentiële impact te toegankelijkheid van politiek nieuws voor pers, politiek en publiek en de manier waarop de informatie bijeen  gebracht is, zijn indrukwekkend. De Open State Foundation heeft met PoliFLW wederom laten zien wat de waarde van open data is.

Ben je benieuwd hoe de jury tot haar oordeel kwam? Bekijk dan het juryrapport.

Wil je meer foto's bekijken van de dag? De foto's van Sebastiaan ter Burg zijn te vinden in dit album.