Terugblik op een spetterend SODA2019

Donderdagavond 21 november was het zo ver: de uitreiking van alweer de vierde Stuiveling Open Data Award, SODA2019. Uit 21 inzendingen koos de jury drie finalisten: de Nieuwbouwmonitor van de RUG Geodienst, het onderzoek naar Zorgcowboys van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money en de Verkaufsbücher van het Nationaal Archief en PDOK. Zij presenteerden tijdens de (UN)Conference: Beyond Media hun open data-project. De LocHal in Tilburg, dat door de verschillende functies een ontmoetingsplek is geworden van zowel jong en oud publiek, bleek een uitermate geschikte locatie om de avond sfeervol in te vullen.

Beeld: Sebastiaan ter Burg

Na een plenaire opening kregen de finalisten van moderator Paul Suijkerbuijk in een aparte zaal elk tien minuten de tijd om hun project te pitchen aan de voltallig aanwezige jury, bestaande uit voorzitter Arno Visser (Algemene Rekenkamer), Marianne Linde (gemeente Tilburg), Marleen Stikker (Waag Society), Michiel Leenaars (Internet Society Nederland), Ramona de Jong (Consumentenbond, winnaar SODA2017) en Wilma Haan (Open State Foundation, winnaar SODA2018).

Beeld: Sebastiaan ter Burg
Beeld: Sebastiaan ter Burg

De uitreiking

Tot slot nam de winnaar van SODA2018, Wilma Haan, het woord. Dankzij de overwinning van PoliFLW vorig jaar mocht zij, naast meebeslissen als jurylid, de winnaar van SODA2019 aankondigen. Allereerst riep zij alle finalisten op het podium op te komen, waarna zij stuk voor stuk werden behandeld.

Beeld: Sebastiaan ter Burg

De jury roemde de maatschappelijke relevantie van de nieuwbouwmonitor. Ook de manier waarop de data verwerkt, bewerkt en gepresenteerd wordt zorgt ervoor dat het een interessante applicatie is voor beleid, aldus de jury.

Het onderzoek naar Zorgcowboys is, zo vond de jury, een mooie combinatie tussen open data, eigen data, onderzoek en visualisatie dat heeft geleid tot innovatieve journalistiek. Hiermee hebben zij data echt weten te vertalen naar informatie. Informatie die daarbij veel maatschappelijk debat teweeg heeft gebracht.

Met bewondering heeft de jury tot slot naar de presentatie van de Verkaufsbücher gekeken, dat zij volgens Wilma zagen als een poëtisch project. Een eerbetoon dat de gebruiker de geschiedenis vanuit een voorheen vergeten oogpunt laat bekijken. Het streven naar rechtmatigheid door de inzenders heeft ze dan ook een bijzondere vermelding opgeleverd.

Beeld: ©Sebastiaan ter Burg / Sebastiaan ter Burg
v.l.n.r. Wilma Haan (winnaar SODA2018) en de winnaars van SODA2019, Eelke van Ark (Reporter Radio), Jerry Vermanen (Pointer) en Jolien van Vliet (Reporter Radio).
Beeld: Sebastiaan ter Burg
Na afloop werd de bijeenkomst feestelijk afgesloten met een borrel.