Maak kennis met de finalisten van SODA2019!

De jury van de Stuiveling Open Data Award heeft uit de meer dan twintig inzendingen een keuze gemaakt. Na lang wikken en wegen is de keuze gevallen op een drietal inzendingen. Deze drie inzendingen mogen hun open data-initiatief presenteren op 21 november in de LocHal in Tilburg, bij de finale van SODA2019. Hier zullen zij strijden om de hoofdprijs van € 20.000. Ben jij benieuwd naar de finalisten? Lees dan verder!

Nieuwbouwmonitor

De Nieuwbouwmonitor is een online applicatie van de RUG die inzicht geeft in de status (zoals aantal, type en oppervlakte) van opgeleverde of nog in aanbouw zijnde panden en doet dit op zowel nationale als gemeentelijke schaal. De Monitor geeft zo een overzicht van trends in nieuwbouw, zoals bijvoorbeeld de toename in nieuwbouwprojecten of de verhouding tussen grote en kleine woningen.

Onderzoek naar Zorgcowboys

Het 'onderzoek naar zorgcowboys' van Pointer, Reporter Radio (beide KRO-NCRV) en Follow The Money heeft open data van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gebruikt om grootschalige fraude door thuiszorgdirecteuren bloot te leggen. Dankzij dit onderzoek en de onthullingen die daaruit volgden hebben gemeenten intern onderzoek gedaan en hebben zij voor miljoenen euro's aan onterecht uitgekeerd zorggeld teruggehaald. Dit geld werd daardoor op een betere manier besteed.

Verkaufsbücher -Nationaal Archief/PDOK

Het initiatief Verkaufsbücher -Nationaal Archief/PDOK is een overzicht van ruim 7000 gedwongen transacties van onroerend goed uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting worden door de Duitsers panden verkocht waarvan de eigenaren veelal Joods waren. De administratieve registers, genaamd Verkaufsbücher, worden bewaard door het Nationaal Archief maar zijn nu gekoppeld aan gegevens van het Kadaster, waardoor deze onrechtmatige verhandelingen in kaart kunnen worden gebracht.