Officiële overhandiging SODA2020

Op 29 oktober wonnen Richard van de Werken en Chrit Sliepen van Hastig de Stuiveling Open Data Award (SODA). Een live overhandiging van de SODA cheque en de award was in verband met de coronamaatregelen niet mogelijk op de dag van de finale. Daarom vond op een later moment de officiële anderhalvermeteroverhandiging plaats.

Overhandiging SODA2020
Paul Suijkerbuijk overhandigt award en cheque aan Richard van de Werken (links)

Winnaar SODA2020

De open data toepassing Movimaps veiligheidsratio fiets won de vijfde editie van de SODA. Tijdens de live uitzending van de uitreiking waren de pitches van de drie finalisten te zien en sprak juryvoorzitter Arno Visser (president van de Algemene Rekenkamer) het juryoordeel uit. De makers van de winnende toepassing wonnen 20.000 euro om hem verder te ontwikkelen.

Movimaps veiligheidsratio fiets geeft inzicht in de balans tussen fietsongevallen en fietsgebruik. Dit doen zij door deze informatie zichtbaar te maken op een kaart. Zo kan het publieke debat, bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen, zoals de e-bike of toename van het fietsgebruik door ouderen, beter geïnformeerd gevoerd worden. Ook biedt het handvatten voor beleid.

Bekijk de pitch over Movimaps veiligheidsratio fiets:

Pitch winnaar SODA2020

Korte video waarin de winnaar van SODA2020 zijn toepassing toelicht. De toepassing Movimaps veiligheidsratio fiets geeft inzicht in de balans tussen fietsongevallen en fietsgebruik. Dit doen zij door deze informatie zichtbaar te maken op een kaart. Zo kan het publieke debat, bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen, zoals de e-bike of toename van het fietsgebruik door ouderen, beter geïnformeerd gevoerd worden. Ook biedt het handvatten voor beleid.

Toekomstplannen winnaars

Op de vraag wat de winnaars met het prijzengeld gaan doen, zegt Richard: "Daarmee houden we onze winnende toepassing natuurlijk in de lucht en ontwikkelen we de kaart verder. Zo presenteerden we op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres al een scenario-verkenner voor fietsveiligheid, op basis van onze toepassing. We onderzoeken of we gebruik kunnen maken van Open Streetmaps als drager voor de kaart.

Met de aandacht die we via SODA krijgen hopen we het gebruik van onze toepassing verder te stimuleren. Ook blijven we ons inzetten voor het uitdragen van de mogelijkheden van open data: in relatie tot de coronacrisis maakten we een kaart met rioolmetingen.