Movimaps veiligheidsratio fiets wint vijfde editie Stuiveling Open Data Award

De open data toepassing Movimaps veiligheidsratio fiets won vanavond de vijfde editie van de Stuiveling Open Data Award (SODA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens de live uitzending van de uitreiking waren de pitches van de drie finalisten te zien en sprak juryvoorzitter Arno Visser (president van de Algemene Rekenkamer) het juryoordeel uit. De makers van de toepassing, Richard van de Werken en Chrit Sliepen van Hastig, winnen 20.000 euro om hem verder te ontwikkelen.

Over de toepassing

Movimaps veiligheidsratio fiets geeft inzicht in de balans tussen fietsongevallen en fietsgebruik. Dit doen zij door deze informatie zichtbaar te maken op een kaart. Zo kan het publieke debat, bijvoorbeeld over nieuwe ontwikkelingen, zoals de e-bike of toename van het fietsgebruik door ouderen, beter geïnformeerd gevoerd worden. Ook biedt het handvatten voor beleid.

Juryoordeel: maatschappelijke relevantie

De jury verkoos Movimaps veiligheidsratio fiets als winnaar vanwege de brede maatschappelijke relevantie. De toepassing geeft inzicht in de balans tussen fietsongevallen en fietsgebruik. Dit stimuleert de discussie over fietsveiligheid en zorgt dat de open data over fietsintensiteit wordt gebruikt en gedeeld. Ook spreekt de winnende toepassing tot de verbeelding: hoe is het bijvoorbeeld in jouw eigen woonplaats of wijk gesteld?

Bekijk het volledige juryrapport.

Open data loont

De SODA staat voor waar de naamgever van de award, Saskia J. Stuiveling, voor stond. Zij benadrukte dat we als belastingbetaler al een keer voor open data hebben betaald, waarom zouden we er nog een keer voor betalen? Dat open data loont, en de beschikbaarheid van open data maatschappelijke impact heeft, blijkt ook uit het Covid Dashboard van een van de finalisten. Door open data op een slimme manier te combineren en weer te geven, gaven zij al in maart inzicht in de problematiek. Ook finalist KVK Regiodata heeft hun toepassing snel kunnen verrijken dankzij de beschikbaarheid van open data over corona.

Alle inzendingen

De jury selecteerde dit jaar uit twintig inzendingen drie finalisten. Ben je benieuwd naar de andere inzendingen van dit jaar? Bekijk dan het overzicht van alle inzendingen. Je vindt hier ook de inzendingen van de afgelopen vijf edities van de SODA.

De Stuiveling Open Data Award werd dit jaar uitgereikt tijdens de Den Bosch Data Week.