Inzendingen

Op deze pagina tonen we alle inzendingen voor de Stuiveling Open Data Award (SODA). Er vonden tot nu toe vijf edities van de SODA plaats. Bekijk de inzendingen en ontdek de mogelijkheden van open data.

Finalisten en inzendingen SODA2020

De jury van de Stuiveling Open Data Award selecteerde uit alle inzendingen drie finalisten. Zij presenteerden zich tijdens de online awarduitreiking op 29 oktober 2020. De open data toepassing Movimaps veiligheidsratio fiets won de vijfde editie van de Stuiveling Open Data Award (SODA).

Meer weten over de deelnemers van SODA2020? Bekijk alle inzendingen voor SODA2020.

Finalisten en inzendingen SODA2019

De jury van de Stuiveling Open Data Award nodigde drie inzendingen uit om zich te presenteren op het evenement Mindlab – Beyond Media, op 21 november 2019. Pointer, Reporter Radio (beide KRO-NCRV) en Follow the Money ontvingen de Stuiveling Open Data Award (SODA) en €20.000 voor hun onderzoek naar zorgcowboys.

Meer weten over de deelnemers van SODA2019? Bekijk alle inzendingen voor SODA2019.

Finalisten en inzendingen SODA2018

De jury van de Stuiveling Open Data Award nodigde zeven inzendingen uit om zich te presenteren op 4 oktober. In Hotel New York presenteerden zij hun toepassingen aan jury en publiek. Na een rit in de watertaxi reikte staatssecretaris Raymond Knops vervolgens de award uit aan de winnaar. De Open State Foundation won SODA2018 en daarmee €20.000 met hun toepassing PoliFLW.

Meer weten over de deelnemers van SODA2018? Bekijk alle inzendingen voor SODA2018.

Finalisten en inzendingen SODA2017

Hieronder staan - in willekeurige volgorde - de genomineerde inzendingen van SODA2017. Ben je benieuwd naar alle andere inzendingen? Bekijk ze dan in dit overzicht. In dit overzicht staan de inzendingen die aan de wedstrijdvoorwaarden voldoen.

OpenTopo.nl

OpenTopo.nl combineert de beste geodata uit de locatiegebaseerde (basis)registraties van de overheid (BAG, BRT, BRK, BGT, AHN) plus OpenStreetMap tot een gecombineerd kaartbeeld, dat zelf ook weer open data is. Beide kunnen voor veel doeleinden gebruikt worden. Je kunt inzoomen van landsniveau tot huisniveau.

Bekijk ook de video van de inzending van deze finalist.

PAN

PAN is een webapplicatie die metaaldetectorvondsten uit heel Nederland toont op een tweeledige manier. Aan de publieke kant op een gebruiksvriendelijke manier, voor onderzoekers is uitgebreide informatie over metaaldetectorobjecten door heel Nederland beschikbaar. De applicatie maakt het mogelijk om een breed scala aan geïnteresseerden en specialisten te dienen.

Bekijk ook de video van de inzending van deze finalist.

Wat kost mijn zorg?

Met de tool Wat kost mijn zorg? kunnen gebruikers zien wat de kosten zijn van medische behandelingen bij verschillende ziekenhuizen en verzekeraars. Daarnaast kunnen gebruikers via de 'verzameltool' bijdragen aan transparantie van ziekenhuistarieven. De tool draagt bij aan meer transparantie in de zorg en meer bewustzijn over prijzen bij consumenten.

Bekijk de video Wat kost mijn zorg? van deze finalist.

Teruglezen.nl

Teruglezen.nl kan gebruikt worden om een uitzending van de NPO-kanalen terug te lezen door de teletekst pagina-888 ondertiteling in een handzaam formaat te tonen aan mensen die snel willen weten waar een uitzending over ging, zonder verplicht dertig minuten (of langer) te moeten kijken. Gebruikers kunnen de link van de NPO.nl site naar hun favoriete programma plakken.

Bekijk de video Teruglezen.nl van deze finalist.

GPP Thermometer

De GPP thermometer geeft op elk moment in het lopende jaar inzicht in of overschrijding van de geluidnorm dreigt. Het uitrollen van een maatregel kan daardoor eerder gebeuren, namelijk in het jaar zelf in plaats van een jaar later, daardoor worden omwonenden eerder beschermd tegen hinder en/of gezondheidsschade. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen volgen hoe de geluidproductie zich ontwikkelt.

Bekijk de video GGP thermometer van deze finalist.

De Verbindingswijzer

De Verbindingswijzer toont snel en overzichtelijk hoe goed de multimodale bereikbaarheid is van elke willekeurige plek in Nederland. Op basis van open data met betrekking tot het actuele openbaar vervoernetwerk en OpenStreetMap kaartdata van Nederland, kan voor elk willekeurig punt in Nederland worden bepaald hoe ver je binnen een bepaalde tijd kunt reizen. En dit voor alle vormen van verplaatsing.

Bekijk de video Verbindingswijzer van deze finalist.

Finalisten en inzendingen SODA2016

De jury van de Stuiveling Open Data Award nodigde onderstaande zeven inzendingen uit om zich te presenteren tijdens het Hoe Open? Festival op 12 december 2016. Startup Bleeve heeft die dag de eerste Stuiveling Open Data Award (SODA) ontvangen uit handen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De HuisScan van Bleeve geeft woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning, op basis van open data.

Bekijk hier de terugblik op Hoe Open? Festival.

Overzicht

Hieronder staan - in willekeurige volgorde - de genomineerde inzendingen van SODA2016. Ben je benieuwd naar alle andere inzendingen? Bekijk ze dan in dit overzicht. In dit dit overzicht staan de inzendingen die aan de wedstrijdvoorwaarden voldoen.

Boer&Bunder

Boer&Bunder is een webapplicatie die de toegankelijkheid van vijf open data sets vergroot door de data te visualiseren op perceelsniveau. De app toont deze data voor alle 1,9 miljoen hectare landbouwgrond in Nederland. Met de app kan een akkerbouwer met één klik beschikbare open data over zijn percelen oproepen. Bekijk het filmpje.

Bleeve HuisScan

De HuisScan van Bleeve heeft als doel woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht te bieden in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning. Dit doen we door onder andere gebruik te maken van verschillende open data punten. Bekijk het filmpje.
 

Open Archieven

Open Archieven is een meertalige website die historische akten van Nederlandse archieven doorzoekbaar en zichtbaar maakt. De website richt zich op personen die meer over hun voorouders of familiegeschiedenis willen weten. Het ontwerp van de website is responsive. Bekijk het filmpje.

Open Spending

Met Openspending.nl krijg je inzage in de huishoudboekjes van gemeenten, provincies, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Je kunt per overheid de begroting vergelijken met de daadwerkelijke uitgaven. Bekijk het filmpje.

Argu Politiek

Argu Politiek is een webapplicatie waarmee het volgen van zowel de lokale als de nationale politiek een stuk eenvoudiger wordt. Bekijk wat politici en partijen stemmen in de gemeenteraad of de Tweede Kamer, welke voorstellen ze indienen, met welke thema's ze bezig zijn en hoe ze zich verhouden met andere partijen. Bekijk het filmpje.

MobilityAnalyst

De web-app MobilityAnalyst maakt gevolgen van nieuw mobiliteitsbeleid direct inzichtelijk en helpt in het besparen van reistijd, kosten en CO2-uitstoot. Vanaf nu kunnen werkgevers objectief en overzichtelijk het effect van specifieke werkgeversmaatregelen eenvoudig zélf in kaart brengen. Bekijk het filmpje.

GoOV

GoOV is een app op een smartphone voor begeleiding van mensen met een verstandelijke of cognitieve beperking die moeite hebben met zelfstandig reizen, en wel met het openbaar vervoer willen gaan reizen. Met GoOV kunnen zij veilig en zelfstandig het OV gebruiken. Bekijk het filmpje.