De finalisten van SODA2018 zijn bekend!

De jury van de Stuiveling Open Data Award nodigt onderstaande zeven inzendingen uit om zich 4 oktober te presenteren in Rotterdam. Na presentaties van de finalisten in Hotel New York en een rit in de watertaxi wordt tussen 15.00 en 16.00 uur tijdens de Innovation Expo de winnaar bekend gemaakt! Wil jij weten wie er wint en €20.000 euro in ontvangst mag nemen uit handen van staatssecretaris Raymond Knops? Zorg dan dat je erbij bent 4 oktober!

AgroDataCube

AgroDataCube verzamelt gegevens uit diverse open data bronnen, zoals onder andere de basisregistratie gewaspercelen, KNMI meteo data, bodemdata uit de basisregistratie ondergrond, GroenMonitor Vegetatieindex en Algemeen Hoogtebestand Nederland en biedt deze op een op elkaar afgestemde manier aan voor gebruik in toepassingen zoals analyse en apps voor het agri-food domein. De data kan iedereen gebruiken om op door te bouwen.

Gegevensopstraat.nl

Gegevensopstraat.nl is een grootschalig onderzoek naar privacyproblemen binnen (beroeps)registers, zowel opgezet door de overheid en private organisaties. Dergelijke registers laten bezoekers toe om te controleren of een professional voldoende gekwalificeerd is om een bepaald beroep uit te mogen oefenen, wat vaak als open data wordt ontsloten. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat het echter in veel gevallen ook mogelijk is om de andere kant op te zoeken, om zo onbedoeld persoonlijke gegevens te vinden over deze professionals zoals naam, adres, geboortedatum, werkgever en meer.

Onbegluurd

Camera's in de openbare ruimte spelen niet alleen een rol in je gevoel van veiligheid, maar ook in je gevoel van privacy. Hoe vaak wordt jouw fietsroute door beveiligingscamera's gefilmd? Onbegluurd laat je dat zien. Natuurlijk bieden we je ook een alternatieve route, die deze camera's zoveel mogelijk ontwijkt! Kies je stad, plan je route en zie hoevaak de overheid kan vaststellen, waar jij wanneer bent. Neem je privacy in eigen hand en plan een route om de camera's heen. Onbegluurd vertaalt niet alleen saaie tabellen met cameralocaties in een fraai vormgegeven kaart, maar combineert verschillende open databronnen om inzicht te geven in het maatschappelijk dilemma tussen veiligheid en privacy én biedt gebruikers de mogelijkheid zelf het initiatief te herpakken door met open data een eigen keus te maken in het handelen door een alternatieve route te berekenen.

PoliFLW

PoliFLW maakt politiek nieuws inzichtelijk voor journalisten, belangenorganisaties en onderzoekers. De website verzamelt nieuws- en Facebookberichten van politieke partijen. Hiermee is dus politiek nieuws van PvdA Maastricht tot VVD Texel en van GroenLinks Terneuzen tot D66 Groningen via één platform toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data. Met machine-learning en open databronnen wordt het politiek nieuws gekoppeld aan partijen en politieke vertegenwoordigers zoals raadsleden en Statenleden. PoliFLW.nl helpt om versplinterde databronnen over de lokale politiek samen te brengen, maakt deze met open data bronnen beter doorzoekbaar en stelt de data zelf als open data beschikbaar.

Slim Melden

Slim Melden is een complete, eenvoudig herbruikbare oplossing om de betrokkenheid bij de publieke ruimte te vergroten. Dit gebeurt door de kwaliteit van meldingen te verhogen door gebruik van open data en door alle betrokken partijen te verbinden. Eenvoudiger, sneller, efficiënter en transparant is de doelstelling. Bovendien kan iedereen gebruik maken van de opgeleverde data om nieuwe toepassingen te maken. Omdat Slim Melden een generieke en schaalbare oplossing is, kan het eenvoudig ingezet worden voor crowdsourcing van data, bewonersparticipatie of een thematische aanpak.

WaarOverheid

Altijd al willen weten wanneer de gemeenteraad over jouw wijk of buurt praat? WaarOverheid maakt dit makkelijk. Bekijk jouw wijk of buurt op de kaart, zoek naar relevante stukken uit de raad en stel jouw eigen meldingen in. Zo krijg je automatisch een bericht in je mailbox wanneer de raad een onderwerp of gebied dat jouw interesse heeft bespreekt. WaarOverheid is een webtoepassing die gebruik maakt van de raadsinformatie – zoals agenda’s, voorstellen, moties en verslagen – die gemeenten via het VNG Realisatie project Open Raadsinformatie beschikbaar stellen als open data. De toepassing gebruikt slimme algoritmes – een combinatie van textmining en information retrieval – om raadsinformatie te scannen en daarna automatisch te koppelen aan wijken, buurten en straten om ze zodoende op de kaart te plaatsen.

Waterkaart Nederland

Waterkaart Nederland maakt transport over water sneller, milieuvriendelijker, veiliger en efficiënter. Dankzij de apps voor web, iOS en Android kunnen schippers hun reis en aankomst beter plannen en blijven ze tijdens de reis constant op de hoogte van de immer veranderende omgevingsvariabelen. Open data opent hierbij ongekende mogelijkheden. Weinig landen in de wereld beschikken over een waterwegennetwerk van een niveau dat zo hoog is als in Nederland. Transport over water is per ton vrachtgewicht ook een relatief duurzame transportmethode. Maar voor een efficiënte benutting van ons - zeer druk bevaren - watersysteem is data meer dan ooit tevoren een essentieel hulpmiddel.