Waarom deze award?

De Stuiveling Open Data Award (SODA) biedt een podium voor de inspanningen van overheidsorganisaties en hergebruikers van open data en beloont bijzondere prestaties met een prijs. In het bijzonder is de Stuiveling Open Data Award bedoeld om zichtbaar te maken wat er mogelijk is met open data en het gebruik van open data te bevorderen. De award wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt: op 29 oktober tijdens de Den Bosch Data Week.

Voor wie is deze wedstrijd?

De wedstrijd is voor iedereen die een toepassing heeft gemaakt waarbij open data van de Nederlandse overheid gebruikt wordt, zoals een website, app of visualisatie. Het gaat hierbij zowel om bestaande toepassingen als om nieuwe ideeën (minimaal een werkend prototype). Publieke en private organisaties zijn welkom om mee te doen. Zowel bedrijven en startups als overheidsorganisaties en maatschappelijke organisaties maken kans op de award.

De prijs

Er wordt één award uitgereikt. De winnaar ontvangt een wisselbeker en een geldbedrag van € 20.000 voor de verdere investering en ontwikkeling van de toepassing, waarbij (her)gebruik van open data voor maatschappelijke, democratische en/of economische meerwaarde voorop staat. Daarnaast is het natuurlijk ook een mooie gelegenheid om jouw toepassing in de schijnwerpers te zetten.

De juryleden

De jury selecteert de beste inzendingen die zich vervolgens op de dag van de uitreiking presenteren. De jury voor de Stuiveling Open Data Award bestaat uit Arno Visser (Algemene Rekenkamer), Marianne Linde (gemeente Tilburg), Michiel Leenaars (Internet Society Nederland), Serv Wiemers (Open State Foundation, winnaar SODA2018), Esther Keymolen (Tilburg University) en Henk Scholten (Vrije Universiteit Amsterdam).

Wat vooraf ging

Mevr. Drs Saskia J. Stuiveling, voormalig president van de Algemene Rekenkamer nam in mei 2015 afscheid. Minister-president Mark Rutte kondigde in zijn toespraak de Stuiveling Open Data Award aan. Als waardering voor haar jarenlange inzet en omdat zij een warm pleitbezorgster was van het actief openbaar beschikbaar stellen van open data introduceert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deze prijs. De award is ingesteld voor een periode van vijf jaar.

In december 2016 reikte minister Plasterk - in het bijzijn van Saskia J. Stuiveling - de eerste Stuiveling Open Data Award uit aan Bleeve. Tot ons grote verdriet zal zij niet aanwezig zijn bij de volgende edities van de Stuiveling Open Data Award. Saskia overleed geheel onverwacht op 20 april 2017. De jury en organisatie van de SODA zetten het werk onverminderd voort om de doelen die Saskia voor ogen had te bereiken.

Saskia J. Stuiveling


“Ik spreek liever over de SODA, dan over de Stuiveling Open Data Award. Het gaat niet om mij, maar om het onderwerp open data, dat ontzettend belangrijk en kansrijk is. Ik hoop dan ook dat de wedstrijd een bron van sprankelende ideeën zal zijn.”