Bleeve wint eerste Stuiveling Open Data Award

Startup Bleeve (tegenwoordig GreenHome) heeft vandaag de eerste Stuiveling Open Data Award (SODA) ontvangen uit handen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De HuisScan van Bleeve geeft woningeigenaren snel en eenvoudig inzicht in de beste energiebesparende maatregelen voor hun specifieke woning, op basis van open data. Los van de voordelen die een duurzame woning biedt voor het individu heeft dit ook een positieve maatschappelijke impact.

Minister Plasterk is enthousiast over de HuisScan: “Ongemerkt gebruiken we met elkaar meer open data dan we ons realiseren. De manier waarop er via deze toepassing gebruik van wordt gemaakt laat zien wat er mogelijk is op dit gebied. De grote en diverse reikwijdte van alle 54 inzendingen onderstreept dat nog eens.”

V.l.n.r. Juryvoorzitter Erik Huizer (SURFnet) winnaars Paul Geurts van Kessel en Lieke Vossen (Bleeve), minister Ronald Plasterk (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).
Beeld: Sebastiaan ter Burg
V.l.n.r. Juryvoorzitter Erik Huizer (SURFnet) winnaars Paul Geurts van Kessel en Lieke Vossen (Bleeve, tegenwoordig GreenHome), minister Ronald Plasterk (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Open data behoren aan het publiek

Ook juryvoorzitter Erik Huizer is lovend. “Open data behoren aan het publiek en bieden ondernemers en maatschappelijke organisaties kansen om toepassingen te maken die burgers echt verder helpen. De winnaar laat zien hoe je met de toepassing en het gebruik van open data een bijdrage kunt leveren aan het oplossen van een maatschappelijk probleem”, aldus Huizer.

Open data voor een duurzamer Nederland

Bleeve (tegenwoordig GreenHome) komt als beste uit de bus door de innovatieve combinatie van verschillende open data bronnen, zoals CBS data, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Op basis van daarvan bepaalt de HuisScan het type woning van een gebruiker, zijn verwachte gemiddelde energieverbruik en de potentie van de woning voor zonnepanelen. Al deze data wordt opgehaald op basis van postcode en huisnummer van de woningeigenaar. In combinatie met gegevens die de woningeigenaar zelf invult wordt een beeld van de woning opgebouwd. Hierdoor kunnen woningeigenaren gemakkelijk en laagdrempelig zien hoe ze hun huis effectief kunnen verduurzamen.

SODA uitreiking
Saskia J. Stuiveling en minister Ronald Plasterk (ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tijdens de uitreiking.

Over de Stuiveling Open Data Award

De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het kabinet stimuleert het gebruik van open data. De award onderstreept dit en legt de nadruk op de maatschappelijke en democratische waarde van open data. De overheid stelt zoveel mogelijk eigen data vrij beschikbaar. Als mensen de informatie eenvoudig kunnen hergebruiken, kunnen ze nuttige nieuwe toepassingen ontwikkelen. Bijvoorbeeld in het onderwijs, de zorg of ten behoeve van de democratie en goed openbaar bestuur. De Stuiveling Open Data Award wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (onderdeel van ICTU), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Bekijk het juryrapport

soda uitreiking
Saskia J. Stuiveling in gesprek met een van de finalisten. Foto's: Sebastiaan ter Burg

SODA

De prijs is vernoemd naar Saskia J. Stuiveling, tot medio 2015 president van de Algemene Rekenkamer, die deze award bij haar afscheid van het kabinet kreeg. Ze is uitgesproken voorstander van open data en vindt het belangrijk dat wie dat wil, zelf met overheidsdata aan de slag kan: “Ik spreek liever over de SODA, dan over de Stuiveling Open Data Award. Het gaat niet om mij, maar om het onderwerp open data, dat ontzettend belangrijk en kansrijk is."